Pages

1. elokuuta 2016

Vadelmamacarons


Taas on uusi viikko aluillaan ja elokuun ensimmäinen päivä! Tänään vapaapäivän ratoksi leivoin macaronseja, tällä kertaa vadelmatäytteellä. Viime viikkoina ei kauheasti ole tullutkaan leivottua, kun olen ollut joko töissä tai ulkona nauttimassa auringosta. Tänään kun oli vähän pilvisempi päivä, niin ajattelin jospa sitä leipoisi macaronseja.

Kävimme viikko sitten keräämässä metsävadelmia, joita saimme sen verran että niitä riitti myös pakastettavaksi. Käytin näiden macaronsien täytteeseen siis metsävadelmia, mutta toki tavallisetkin vadelmat käyvät erinomaisesti.

Ohjeesta tulee noin 30 macaronsia.


Macaron-massa:
100 g valkuaisia (3 kananmunaa)
110 g mantelijauhetta (2,5 dl)
25 g hienoa sokeria (2 rkl)
200 g tomusokeria (3 dl + 2 rkl)

Vadelmatäyte:
noin 120 g tuoreita tai pakastevadelmia
2 rkl sokeria
1 rkl sitruunamehua
90 g suolatonta, huoneenlämpöistä voita

1. Vatkaa valkuaisia pienellä teholla ja lisää hieno sokeri pikkuhiljaa valkuaisten joukkoon, kunnes vaahto on kiiltävää ja vatkainta nostamalla vaahtoon jää teräviä huippuja. Seosta ei saa vatkata liian kovaksi! Tässä vaiheessa vaahto tulee värjätä haluamallaan elintarvikevärillä. Käytä jauhemaisia värejä, koska nestemäiset saattavat löysyttää massaa liikaa ja näin ollen macaronsit leviävät pellillä.
2. Yhdistä mantelijauhe ja tomusokeri keskenään erillisessä kulhossa. Nostele seosta nuolijalla pienissä erissä vaahdon joukkoon. Sekoitusvaihe on macaronsien koostumuksen kannalta erittäin tärkeä! Jos sekoitat liikaa, massa muuttuu liian löysäksi. Massa on sopivaa, kun tiputat sitä lusikalla esim. leivinpaperille ja sen pinta muuttuu sileäksi.
3. Pursota leivinpaperin päälle pellille kahden euron kokoisia ympyröitä (halkaisijaltaan noin 2 cm). Pursotuksen jälkeen peltiä voi hieman koputella pöytää vasten, jotta mahdolliset ilmakuplat nousevat pintaan.
4. Anna macaronsien levätä huoneenlämmössä noin puolen tunnin ajan ennen paistoa, jotta pinta kuivuu. Kokeile pinnan kuivuus varovasti sormella.
5. Paista 140-150 asteessa noin 13-15 minuuttia. Macaronsien pinnan ei kuulu olla ruskistunut. Lisäksi sen kuuluu olla päältä rapea ja sisältä pehmeä. Anna pohjien jäähtyä kunnolla ennen kuin alat irrottamaan niitä leivinpaperista.
6. Valmista vadelmatäyte. Mittaa kattilaan vadelmat, sokeri ja sitruunamehu. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hetki, että vadelmat pehmenevät ja saat ne esim. lusikalla muussattua. Ota kattila pois liedeltä. Paseeraa vadelmasose siivilän läpi, että siemenet erottuvat koska niitä ei käytetä täytteeseen. Anna jäljelle jääneen vadelmaliemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lientä pitäisi olla noin 3/4 dl. Kun liemi on jäähtynyt, vaahdota huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi (noin 5 minuutin ajan). Lisää vadelmaliemi pienissä erin voin sekaan samalla voimakkaasti vatkaten. Vatkaa kreemi tasaiseksi ja lusikoi se pursotinpussiin. Pursota täytettä joka toisen macaronspohjan päälle. Paina kaksi samankokoista macaronskuorta yhteen.
7. Macaronit ovat parhaimmillaan, kun ne ovat saaneet olla jääkaapissa rasiassa yön yli. Säilytä täytetyt macaronit kylmässä ilmatiiviissä rasiassa!



2 kommenttia:

  1. Tosi hienoja! :) Meidän blogista löytyisi elokuun vadelma-haaste, johon nämä herkut sopisivat loistavasti! Käy kurkkaamassa: http://serkustensuklaaunelma.blogspot.fi/2016/08/elokuun-haaste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Voisinkin osallistua tuohon haasteeseen! :)

      Poista

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!