Pages

11. syyskuuta 2013

Puolukkapiirakka (pellillinen)


Kotona oli runsaasti tuoreita puolukoita, joten tein pullapohjaista puolukkapiirakkaa ja siitä tuli oikein hyvää ja jopa itsekin tykkäsin siitä, vaikkei puolukka ole koskaan ollut lempimarjojani! Alla piirakan ohje. Ohjeesta tulee pellillinen.


Pohja:
2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa (tai 1 pussi, á 11 g, kuivahiivaa)
1 kananmuna
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
n. 7½ dl vehnäjauhoja
100 g sulatettua voita tai margariinia

Puolukkatäyte:
5 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta
2-2,5 dl sokeria
½ dl perunajauhoja

Voiteluun:
kananmuna

1. Valmista 2,5 dl:n pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita joukkoon kananmuna. Jos käytät kuivahiivaa, maidon on oltava reilusti kättä lämpimämpää (noin 42 asteista). Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja se lisätään taikinaan vasta, kun jauhoja aletaan lisätä taikinaan. Lisää myös kardemumma, suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Sulatettu rasva lisätään taikinan alustamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
2. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pois ja kauli taikina pellin kokoiseksi levyksi. Kohota hyvin liinan alla. Jos taikinaa jää yli, jätä se hetkeksi liinan alle kohoamaan ja tee siitä koristenauhoja piirakan päälle.
3. Yhdistä puolukkatäytteen ainekset. Voitele kohonneen piirakkapohjan reunat munalla ja levitä täyte pohjan päälle. Jos olet tehnyt koristenauhoja, lisää ne nyt piirakan päälle ja voitele munalla.
3. Paista 200-asteisen uunin ala-/keskiosassa noin 20 minuutin ajan tai kunnes piirakka on kypsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä mieltä lämmittävä tervehdys Suklaapeikolle - myös kysymykset ja reseptiehdotukset ovat erittäin tervetulleita!